Kultur Odense

Tidens Samling

’Det kan jeg godt huske’ – Reminiscens og demens

Marokkopude. Reminiscens og demens

Marokkopuden kan skabe reminiscens for mennesker ramt af demens og Alzheimer

Det er altid en god oplevelse når Tidens Samling vækker minder, nostalgi og skaber reminiscens. Det er nærmest blevet hverdag her på museet når folk siger ”det kan jeg godt huske”. Men når minderne helt er blevet visket ud, gør det mig ekstra glad, når vi kan bringe nogle af dem tilbage, selvom det måske blot er for et øjeblik. Demens er en forfærdelig sygdom, og når vi kan skabe bare lidt glæde og minder for den demente er det opmuntrende.

Jeg har det selv tæt inde på livet, da min far Erik Gram-Hanssen er dement. Igennem de seneste år er det gradvist øget, og det er nu kommet til et punkt hvor han ikke længere ved hvem jeg er. I min frustration over at være en glemt datter, har jeg fundet frem til, at kunne fortælle ham om min mor som helt ung. Vi taler om deres fælles rejse fra dengang de som unge tog til Marokko i et gammelt folkevognsrugbrød. Derigennem ved min far, at jeg er deres datter. Når vi taler i telefon sammen spørger han hvordan min mor har det, og han bliver trist hver gang jeg fortæller, at hun døde i 2004. Så det er jeg holdt op med at sige, for det må trods alt være rarere, at leve i en verden hvor alle man holder af er i live.

Tidens Samling Odense erindringer skaber Reminiscens som er godt for folk med demens

Tidens Samling skaber gode rammer for mennesker ramt af demens

Folk med demens og Alzheimer får langsomt taget minderne fra dem, men reminiscens kan hjælpe både den sygdomsramte og de mennesker omkring ham eller hende. Vi oplever at Tidens Samling skaber gode rammer for reminiscens, da alle besøgende kan komme helt tæt på fortidens genstande og virkelig mærke fortidens minder på sin person. Rør bare ved tingene og mærk den glemte tid på en helt anden måde. Reminiscens er at genkalde, og set i forhold til demens, skaber reminiscens en øget livskvalitet da de igennem den pludselige erindring har noget at tale om og dele med andre.

Demente kan opleve fortiden ligesom alle andre gæster, men der må selvfølgelig tages forbehold for deres sygdom. Igennem arbejdet med reminiscens f.eks. ved museumsbesøg, kan de blive mere åbne, mere aktive og samtidig forstærke deres sociale relationer. Ofte er besøgende på kulturelle institutioner blot en beskuer der kigger på genstande bag montre. Igennem berøring og nærkontakten med fortidens genstande stilles reminiscensen i en helt unik position på Tidens Samling. Her er det ikke kun synet der er den altafgørende sans, men alle sanserne kan komme i brug.

Reminiscens på Tidens samling. Forøger livskvalitet for folk med demens

Reminiscens på Tidens samling.

Det er forunderligt at tænke hvordan det gamle lige pludselig bliver det nye for den demente, og hvorledes de korrekte rammer skaber den nye genkendelighed. Erindringsoplevelser kan forbedre livskvaliteten for folk ramt med demens, både til glæde for os på museet, den demente selv og ikke mindst de personer der står i tæt relation til den demente.

Tidens Samling skaber rammerne for, at de demente kan erindre og fortælle om deres minder. Museet kan være med til, at de personer der er ramt af demens, bliver mere åbne og aktive, og det således fører til bedre socialt samvær og øget livskvalitet.

1 Kommentar

  1. Er jo en helt fantastisk historie at læse men samtidig også rørende er selv datter til en dement mor som idag bor på plejehjem og har gjort siden hun var 67 år idag har hun så lige rundet de 70 og er stadig en af de gode men samtidig kan vi godt mærke det går i en anden retning den der som pårørende ,børn m.m frygtede men som du skriver så flot det er med at møde dem der hvor de er .
    Mistede min kære mormor for 3 år siden ligeledes af dement men som alt andet er der forskel hun lå de sidste 1/2 år og var på ingen måde til at komme i kontakt med et meget trist syn og på ingen måde værdig . Vi kan alle blive meget bedre til at tage os af de demente alt for mange sidder idag på et plejehjem uden nogen form for et værdig liv trods deres dement grundet besparelser. Mange kunne have stor glæde af Tidens samling og hvem ved måske blomster de op 🙂 hvis det kunne blive møde stedet et par gange om året Tak for din fantastiske fortælling.Mange hilsner Else Fogt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.

*

© 2018 Kultur Odense

Tema af Anders NorenOp ↑