De gav en koket, trippende gang. Og måske ligtorne. Og eventuelt såkaldt forfodsplatfod, en tilstand hvor mellemfodens knogler står stejlt og presses ned i underlaget, hvorved huden reagerer med dannelse af hård hud og ligtorne.

Højden fra hælkappen til gulvet kunne være op til 18 centimeter. Stålforstærkede, som de var, ødelagde de desuden de fleste gulve. Men de højhælede sko blev ikke desto mindre meget moderne i begyndelsen af 60’erne. En del kvinder gav pokker i bekvemmeligheden for at træde op på stiletterne. Skoene blev det nye blikfang som kontrast til en ny sømløs strømpemode – forarbejdet som strømpebuks – der blev betragtet, af nogen, som ret usexet.

blackwhiteandpinkallover4Det var tyndt fodtøj, der om vinteren hurtigt blev ødelagt af de saltede gader. Desuden var det et problem, når stiletterne skulle passere de riste, der var anbragt foran byens stormagasiner. Kvinderne nægtede dog at give afkald på pynten, så det blev forretningerne, der måtte ty til at få lavet fodformede ”heller” i deres riste – og i øvrigt finde sig i, at deres fine parketgulve fik mærker fra de spidse hæle. Det gav også anledning til stridigheder i familierne, når den nye mode forsøgte at diktere, hvad de store teenagere skulle have af nye sko. Drengene ønskede sig spidse sorte sko blandt andet inspireret af idolerne The Beatles. Pigerne ville have en ministilet på deres konfirmationssko. Formaninger fra deres mødre om sundere fødder prellede naturligt nok af, når pigerne kunne se selvsamme hoppe op på stiletterne, så snart de skulle ud.

il_570xN.271186632”Se på deres sko – det gør andre”, lød en opfordring fra det nyoprettede Dansk Skomoderåd. Der var aldrig tidligere blevet brugt så mange penge på sko, der endda hurtigere blev udtrådt og fik skæve hæle.

Salvatore Ferragamo, en italiener der opfandt stilethælen, solgte kun til de kendte, de kønne og ikke mindst de stenrige, for hvem et par sko var noget, der ikke nødvendigvis skulle bruges mere end en gang.

En pikant sløjfe på historien om stiletten er, at dens succes kom samtidig med, at kvindebevægelsen så småt var begyndt at få vind i sejlene. – Du har ret til din egen krop, lød kampråbet. Og det slog an. Ungdomsoprøret gik i gang. Det foregik i fodformede sko, og med et lettelsens suk kasserede de fleste kvinder stiletterne.