Kongen

i45406887__szw1280h1280_
Pia Sigmund, forfatter og fortæller

Christian den 10. var ved at blive en ældre herre, da krigen begyndte. Han fyldte 70 år i september 1940. Han red hver dag en tur i Københavns gader, lige til han blev smidt af sin hest den 19. oktober 1942.

Min historiebevidste far sagde en dag til mig, at snart skulle vi se kongen. Han gentog det hver dag i et stykke tid, og en tidlig morgen gik vi sammen hen ad Arendalsgade, om hjørnet i Willemoesgade og ud på den solbeskinnede Kastelsvej. Solen skar i øjnene. Og der – midt i solskinnet – red kongen på sin kæmpestore hest. Havde han en blå uniform på og en skråhue?

Læs mere om Pias barndom i 40érne

Han var helt alene, ja, Kastelsvej var ganske tom, ganske som den stille gade plejede at være. Der var kun kongen og os. Han sagde vist ikke noget, men det gjorde vi jo heller ikke. Helt stille var der. Hesten var meget stor og imponerende. Da vi kom op i lejligheden, fortalte far mig igen og igen, at jeg havde set KONGEN.

Jeg var kun to år og seks måneder, men jeg husker det tydeligt. Muligvis så jeg ham på hans sidste ridetur. Han blev smidt af hesten en mandag morgen, og mandag den 19. oktober kan have været i efterårsferien, hvor far havde fri.

foto 3

Der findes et foto af kongen fra denne dag, han rider i strålende solskin, lige som jeg husker det.

Ifølge kongens dagbogsnotat red han rundt om Classensgade mod Kastellet, så ruten passer præcis.

Efter faldet kom Christian den 10. ikke til hest igen. I 1947 døde han, og for første gang så jeg mor græde. Der var stor landesorg.

Læs mere om 40èrne

 

Dette er en personlig fortælling om livet i 40érne. Hvis du har en historie, du gerne vil fortælle til Husker Du på Kultur Odense, kan du kontakte Kultur Odense her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *