Julerose af papir – En juletradition i Odense

Julerose
Julerose af papir

Det er jul i Odense, og i denne juletid vækkes mange traditioner ude i de fynske stuer. Den gamle julepynt findes frem fra kælderen, adventen og kalenderlyset tændes, og lyden af de velkendte julemelodier møder os både ude som inde.

På det lille museum forsøger Tidens Samling at genskabe traditioner, så de besøgende kan sammensætte deres egen historie, og mærke fortiden nært, om end det er jul eller hverdag.

Læs om, hvad der sker  i Odense i julen 2014

En julerose er et godt eksempel på en juletradition. Julerosen af papir kan ses som en juledekoration, men også som en tradition inden for julen, der har stor betydning for mange af os. Denne julefortælling kender Anne, som er en af frivillige medarbejder på Tidens Samling, rigtig godt. Traditionen startede i 1920’erne på De Gamles Hjem i Nr. Lyndelse, hvor Annes mormor lærte at lave roserne af en ældre dame. Siden da blev julerose-traditionen videreført, og Anne lærte at lave dem af sin egen mor.

Annes mormor og hendes mostre lavede roserne hvert år op til jul. Derefter gik de rundt i byen og solgte juleroserne. ”På den måde blev der råd til at holde jul, da de var meget fattige,” fortæller Anne. Julerose-traditionen har levet igennem flere generationer, og mange kan sikkert nikke genkendende til traditionen omkring denne julerose af papir i og omkring juletiden.

Roserne er lavet af Crepepapir, hvor hver enkelt blad klippes ud og formes. Bladene samles til rosen, der vikles bindetråd omkring, og grøn crepepapir vikles omkring ståltråden. Måske har i selv siddet sammen med jeres mormor og set hende skabe disse roser, eller måske har i lært det selv engang?

Som museum forsøger vi ikke kun at værne om traditionerne, men også at genskabe den nærhed og hygge der er forbundet med alle vores traditioner, om end det er Annes juleroser eller blot hyggen omkring adventskransens glans. Det er vigtigt at værne om vores nære fortid, så den ikke går fortabt, om det så er traditionen om en julerose, eller jeres helt egne traditioner og fortællinger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *