Julen er hjerternes fest, siger vi.

Julen handler om hjerter – julehjerter, hjertevarme, de kære vi elsker af hele vort hjerte.

Hjertet rummer liv og følelser. Hjertet registrerer og afspejler vores sindsstemning.
Det kan hoppe af glæde og banke heftigt af lyst, og det kan føles, som om vi har ondt i hjertet, når vi er kede af det. Hjertet kan stå stille af angst og sitre af længsel, og hjertet kan bløde og knuses af sorg.

Med vores forstand ved vi dog at det er i hjernen, at følelserne sidder, at hjertet kun er en muskel, hvis funktion er at pumper blod rundt i kroppen.Hjerte 3 Hjertet slår for at holde os i live. Det slår som det første ved livets begyndelse og når at slå flere milliarder slag igennem livet, til det en dag ikke slår mere. Og når hjertet stopper, så er livet slut.
Hvert minut hele livet slår vort hjerte for at holde kroppen i gang, og når vi løber ekstra hurtigt eller føler noget stærkt – bliver bange, vrede, glade eller forelskede så slår hjertet ekstra hurtigt.
Men hjertet ér mere end det. Til trods for at vores bevidsthed siger noget andet, er det i hjertet, at vi gemmer det virkeligt vigtige i vores liv, vores smerte, vores glæde.

Julen er hjerternes fest. Julen vækker vores følelser. Julen sætter hjertet i centrum.
Vi kommer i tanke om mennesker og hændelser, vi næsten havde glemt.
Savnet af dem, der er langt fra os og savnet af dem, vi har mistet, bliver påtrængende. Midt i juletravlheden føler vi, hvad der virkelig betyder noget for os, og hvad der lige så godt kunne vente, eller som vi helt kunne lade ligge.
Vi må tænke på, hvor julen stammer fra. På historien om det barn vi fejrer her i julen. Julen der handler om tilgivelse, hjerterum og noget så gammeldags som barmhjertighed.

Julemærke 1951Julen er hjerternes fest, siger vi. Det er det gode hjerte, vi skal huske på i denne tid. Vi tænker, at vi op mod jul skal være lidt ekstra gode ved hinanden.
Vi må slippe noget af det halvhjertede og nogle gange endda ret hårdhjertede, der kan være over os mennesker. Vi må tænke på dem herhjemme, der har det svært; folk uden familie og med små penge. Huske på vore nærmeste medmennesker og på det gode i hjertet.
Julen som hjerternes fest. Det begynder ikke med vore ofte lidt halvhjertede ønsker om at give lidt af vores overflod til andre. Det handler om vores helhjertede engagement i vores verden og medmennesker.

Er der ikke noget med: „Gør mod andre, som du vil, de skal gøre mod dig” og „Prøv at sætte dig i den andens sted”?

Vi er jo alle mennesker af kød og blod med et hjerte, der banker – lade os inspirere til at vores hjerter banker for andre end os selv.

Rigtig glædelig jul til alle

Cæcilie Ning Hage

Fokus på jul


Jul i Odense – få en historisk god jul og oplev uartige Emil eller griske ejendomsmæglere


Julerose af papir – En juletradition i Odense


Jul i Odense – julestemning fra dengang farfar var dreng