Daells Varehus - netop som det så ud i kataloget

Daells Varehus – Ustilling Tidens Samling

Daells Varehus er kommet til Tidens Samling i Odense. Den nye særudstilling ”Daells Varehus – Netop som det så ud i katalogerne 1910-85” er åbnet, og det lille hyggelige museum har endnu engang genskabt rammerne for en fortælling om den danske kulturhistorie, og derved åbnet op for nostalgiens dejlige minder. 

Postordrekatalogerne fra Daells Varehus er blevet kaldt for Danmarks vigtigste kulturhistoriske tidsskrift, og udstillingen genskaber kulturhistorien igennem katalogernes unikke æstetik og det bugnende sortiment der karakteriserede Daells Varehus katalogerne. Daells Varehus og katalogerne bliver bragt helt tæt på livet i særudstillingen hos Tidens Samling.

Hvad der senere skulle blive til Daells Varehus startede allerede i 1906 som en lille postordreforretning kaldet Varehuset. Grundlæggeren var Christen Daell, og han fik hurtigt sat gang i handelen. Broderen P. M Daell, blev en del af firmaet, og den 12. januar 1910 indløb den første ordre til fællesfirmaet. Brødrenes kapital, nogle få tusinde kroner, blev investeret i en stor ordre rejsetæpper, som blev solgt med en lille fortjeneste, et princip der skulle vise sig at blive en kæmpe succes. ”Vi har ikke opfundet den lille avance, men vi praktiserer den,” udtrykte de to brødre det nogle år senere. Den allerførste ordre lød på 2 rejsetæpper à 6,50 kr. franco og det var med ”fuld tilfredshed eller pengene tilbage”. Dette princip skulle blive grundlæggende og essentielt for både Daells Varehus og dets helt specielle kunderelation.

I 1911 lancerede Daells Varehus deres første katalog, som bl.a. indeholdt annoncer, der afbillede tidens toppolitikere og monarkiets personligheder. Det var en kommerciel genistreg af de to brødre og blev blot starten på en initiativrig og succesfuld reklameindsats for Daells Varehus.

Forretningen og postordrekataloget blev begge en stor succes, og de to brødre måtte flytte Daells Varehus til større lokaler i Nørregade, hvor varehuset kom til at ligge. Det store vindue ud mod Nørregade udstillede husets specialitet uldtæppet, som brødrene stolt kunne prale med var ”… billigst i Danmark.” For de to brødre var det starten på et eventyrlig rejse der skulle strække sig over næsten hundrede år. En rejse der gav starten til, hvad Erik Nørgaard kaldte et af Danmarks vigtigste kulturhistoriske tidsskrifter, Daells Varehus kataloget.

særudstillingen hos Tidens Samling i Odense kan man opleve hvorledes denne eventyrlige begyndelse giver katalogerne liv og identitet og hvordan katalogets udseende og historie ændrer sig igennem to verdenskrige, velfærdssystemets gode tider og de adskillige kriser, som Danmark stod over for i løbet af de mange år, hvor Daells Varehus-katalogerne udkom.