Minder fra Frank A en del af Odense bykultur

Frank A – En del af Odense bykultur

Dørene er lukket, lyset er slukket, og stilheden har lagt sig over Franck A i Odense. Det gamle spisested og cafe er lukket, og med dette udånder håbet om at ”dine tipoldebørn og deres venner også vil mødes på Franck A om hundrede år fra nu…”, som Franck A skrev på deres hjemmeside. En lille del af Odenses bylivs historie og Odense bykultur er nu blot et minde og den ellers så trofaste hund Tobias vil vi ikke se vogte Franck A længere.

Det er med vemod, at jeg tager afsked med Franck A, hvor jeg har brugt mange timer i selskab med venner og bekendte. For mig var Franck A stedet gamle venner mødtes fra nær og fjern både op til julen og i løbet af året.

Med det store underskud, forstår man godt hvorfor nøglen drejes, men det er med vemod for mange mennesker der var blevet vant til at kigge forbi til en kop kaffe, en bid mad, eller måske forlystede sig i de sene nattetimer. I stedet bliver det de bøf-glade mennesker og familier der nu vil frekventere lokalerne, som bliver til familierestauranten Jensens Bøfhus.

Man står dog tilbage med følelsen af et kulturtab for Odense by og dets indbyggere. Franck A har eksisteret i små hundrede år, og var en del af Odense bykultur, og spisestedet har prydet bybilledet omkring gågaderne i alle disse år. På Tidens Samling vogter vi over minderne og nostalgien, og ikke mindst Odense bykultur som står os nært. Men man forbeholder dog også retten til at føle en vis tristhed, når en så gammel del af den odenseanske kultur så pludseligt falmer hen og efterlader os med blot mindet og den bittersøde nostalgi. Når man går forbi de tidlige stuer her på Tidens Samling fra 1920’erne og 1930’erne, kan man ikke undgå at tænke på et Frank A som det eksisterede i denne tid og de minder der blev dannet dengang i Odense by. Samtidig bliver det svært at sige farvel til den store træhund der symboliserede Franck A alle disse år. Den havde nærmest sin egen historie, lige fra tyveriet af dens pibe, til dens mystiske forsvinden i 1980 som mange af os husker. Desværre er skabelsen af nye minder om Franck A kommet til en ende, og Odense bykultur er blevet lidt fattigere.

Det er med et trist sindelag, at vi alle må sige farvel til Franck A.